Sushi på grötris

ris.jpg

Varje dag får jag sökträffar av folk som letar efter recept på hur man kan göra sushi på grötris, det här är ämnat för dem.

Det är inte lika gott att äta sushi gjort på grötris
Det bara är så. Det är ungefär som när man var liten och mamma looovade att det smakar minsan precis lika gott med pankakor gjorda på grahamsmjöl och vetekli som pannkakor gjorda av vitt mjöl och smör i mängder. Det är helt enkelt bara skitsnack. Pannkakor är goda med så vitt mjöl det bara kan bli och gärna lite för mycket smör i smeten och sushi smakar bäst med japanskt högkvalitativt ris.

Jag vet att vissa säger att det smakar precis lika dant. Men som sagt – skitsnack!

Sushi skall avnjutas med japanskt rundkornigt ris, ingenting annat. Grötris i Sverige är av sisådär kvalité, ingenting att hänga i julgranen direkt, än mindre använda till receptet för sushi. Sushi handlar om att använda råvarornas naturliga smaker, grötris är ingen bra fond för att lägga en bra smakbädd. Det är enkelt.

Som tur är går det att köpa japanskt ris relativt billigt. För den som bor i Stockholm rekommenderar jag JFK shop vid södra station. För er andra stackare kan det vara en idé att beställa på nätet (JFK shop har en e-butik, men det finns andra ställen). Du kanske får betala en hundring i frakt, men i och med att du får runt tio kilo högkvalitativt japanskt ris för två- tre hundra spänn kan det vara värt det. Du kan även hitta nio kilo ris för runt 150 spänn på samma ställe.

Sushi på grötris är ett misslyckat recept, hajja det!

Annonser

16 svar to “Sushi på grötris”

 1. Doctore Says:

  Jag har aldrig hört någon som fått för sig att göra sushi med grötris. Tänkte de använda fiskpinnar också?
  Nej, riktigt ris ska det vara och så måste man doppa fisken, och aldrig riset, i sojan!
  Man har ju sett Världens Modernaste Land.

 2. AlFager Says:

  Det där förstår jag nu att det kanske är misslyckat försök med sushi på grötris. Visserligen har jag aldrig prövat men kommer efter detta inte göra det heller.
  Däremot förstår jag inte hur Doctore fixar det där att doppa endast fisken i sojan! Gräver du ur fisken eller vad det nu vara må ur sushin först? Skall den i så fall petas tillbaka dit efter doppandet? Det vore intressant att veta så att en annan också kan uppföra sig som folk i ”Världens Modernaste Land”!

 3. Pannkaksälskare Says:

  Håller inte alls med om att pannkakor är godare med mycket smör så som på ”farmors tid”. Pannkakorna blev bubbliga och frasiga i kanten och stekoset spreds i hela köket. Tyckte inte ens om sådana pannkakor när jag var barn.

  Själv tycker jag att teflonpannan är det bästa som har hänt för goda pannkakor och plättar! Behövs bara en droppe flytande margarin till varje pannkaka. Inget extra smält smör i smeten, däremot får det gärna vara en liten skvätt grädde i smeten. Även någon matsked PO-fiber (för konsistensen) och en liten nypa socker/vaniljsocker i smeten ger perfekta pannkakor. Som man lätt kan vända i luften utan att dom går sönder.

  Grötris till sushi hmm det har jag nog smakat på skolans matkultur-lektion en gång. Det var faktiskt helt okej – men jag tyckte grötriset var något förstora i grynstoleken för att ge riktigt perfekt sushi.
  Ett värre misstag med sushi är om det är för grovt skurna skivor fisk på (som på en viss Sushibar här i stan, eller om fisken är trådig och seg eller smakar surkvalmigt /inte 100% färskt.) Räkmajonnäs i rullarna är heller ingen hit enligt min smak iallfall. Så serveras dem på vissa sushiställen…

 4. Anga Says:

  Provade precis att göra sushi på grötris. Var verkligen inte lika gott som på sushiris. Det var inte särskilt gott alls faktiskt. Om man är desperat och inte har något annat att tillgå så fungerar det, men rekommenderas inte. 🙂

 5. Karma Says:

  Jag har använt sushiris och använder oftast grötris nuförtiden. Dels är sushiris för dyrt för mig, och jag tycker det blir jättegott med grötris. Jag tycker även att pannkakor ska ha mycket ägg och får gärna ha en nyttigare mjöltyp men inte mycket smör, det känns helt enkelt matigare och inte lika platt.

  Jag tror det kallas ”smaksak” faktiskt. Blanda inte ihop ditt eget tycke med nån slags universiell sanning ;o)

  • villervalla Says:

   Karma, det är lätt att förväxla, det håller jag med om. Trots att jag kanske låter kategorisk ligger det någonting i det jag säger. Sushi handlar om riset. Inte enbart om den råa fisken eller skaldjuren. Jag använder inte bara mitt eget omdöme som referens, jag lutar mig på den japanska matkulturen där kvalitén på riset spelar en avgörande roll. Om man vill använda grötris, som är billigare av en anledning, så kan man göra det. Men då ska man inte tro att det är sushi man gör =)

 6. Emma Says:

  Men oj, oj. 🙂 Alltid lika deppigt med folk som tror sig veta, quote ”då ska man inte tro att det är sushi man gör”, haha, det blir preciiis lika mycket sushi sålänge det är rundkornigt ris man använder. Japanerna har inte nåot unikt slags sushi-ris, snälla sluta idolisera landet i öst. Ett annat faktum är att många (de flesta?) ändå inte känner skillnad… min syrra känner knappt smakskillnad på VANLIGT ris och rundkorningt, i sushi. (Ja, en kompis testade vanligt en gång, hehe.) Men som sagt… det är PRECIS lika mycket sushi oavsett vilket ”märke” på riset man använder.

 7. villervalla Says:

  Emma, den som inte kan känna skillnad på grötris, av betydligt sämre kvalitet, och högkvalitativt japanskt ris har helt enkelt inte ätit bra sushi. Vi har sannolikt ganska olika referenser, du och jag. Visst har japanerna särskilda sorters ris för sushi, olika kockar har sina favoriter och sina egna sätt att smaksätta riset. Det handlar inte om att idolisera landet i öst det handlar om matkultur, och en förfinad maträtt.

 8. Henrik Says:

  @villervalla
  Jag håller med om att riset är viktigt i sushi, men eftersom det både kan vara svårt och dyrt att få tag på japanskt ris i Sverige ser jag grötris som ett väldigt bra alternativ.

  ”Men då ska man inte tro att det är sushi man gör =)” Jag tycker nog inte att det endast avgörs på om man använder japanskt ris eller grötris, visst kommer man ett steg på vägen, men när gör man egentligen sushi? Duktiga japanska sushikockar kokar ris i 10 år innan de anses ha lärt sig grunderna. Med den måttstocken tror jag att väldigt få svenskar ”gör sushi”.

  I Japan har dessutom alla familjer en riskokare (oftast med en sushiris-funktion) som kokar riset automatiskt åt en. Har man inte en sådan blir det ju genast svårare att lyckas med riset och är man dålig på att koka ris spelar det nog liten roll om man använder japanskt eller grötris.

  ”Visst har japanerna särskilda sorters ris för sushi, olika kockar har sina favoriter och sina egna sätt att smaksätta riset.” Kanske det, men det är nog inte så många vanliga familjer (min värdfamilj tex och kompisar tex) som köper något speciellt ris för att göra sushi, och eftersom vi inte är mer kockar i Sverige funkar grötriset fint som alternativ eller för nybörjaren. Det kan också tilläggas att den sushi japanerna oftast gör hemma är temaki-sushi och inte maki- och nigiri-sushi som du skriver om i ditt inlägg ”Laga din egen sushi – recept steg för steg”.

  @AlFager
  Vält sushibiten 90 grader och ta upp den från sidan och doppa sedan den upp och ner i soyan. Så här: http://www.youtube.com/watch?v=wVHPowH9uPM

  @Pannkaksälskare
  Jag blev förvånad över hur vanligt och populärt majonnäs är på sushiställen i Japan! Men det kanske inte är vidare traditionellt… Wasabi är dock något man sällan får till sushi i Japan. Om man vill ha kan man säga till men annars ska man lita på att kocken gör bitarna med precis lagom klick wasabi som passar med just den fisken/skaldjuret etc… I Sverige har jag dock varit med om att det inte är någon wasabi alls på bitarna…

 9. Sebb Says:

  Det går att göra gröt på sushiris och suhi på gröt ris, varför?
  Båda är rund korniga.

  Sedan finns det olika ställen riset odlas, bästa förutsättningarna finns i USA sedan en liten provins i japan. (Gissa vart det bästa riset odlas…)

  Efter att riset odlas ska det skördas för hand vid rätt tidpunkt o.s.v.

  När det är gjort så polerar många fabriker riset <- Här är det största felet
  polerat ris blir aldrig lika bra som opolerat, men man gör det här för att vi lata människor inte orkar skölja riset 6-7gånger.

  Så vill ni ha billigt bra sushiris köp ej gröt eller sushiris, köp opolerat rundkornigt ris från USA, eller åk till Japan och köp deras fin ris för hit kommer det aldrig…

  Så grötris visst det funkar men köp inte det billigaste ni kan hitta =)

 10. ganndul Says:

  Skulle inte du som är sushiexpert kunna ge ett par exempel på vilka rundkorniga rissorter som kvalar in som sushiris och förklara vad det är som skiljer dessa från grötris. Endast ”sämre kvalitet” duger inte som argument då det används flitigt av finsmakare av det mesta som är ät- eller drickbart. Jag har t ex inga problem med att dricka påste trots att det enligt tefantasterna bara är skräpet som blir till tepåsar. Att gå till någon specialaffär och köpa dyrt sushiris för ett marginellt bättre resultat är inte aktuellt för min del.

 11. Jannice Jarpe Says:

  Håller med! Sushi ska vara sushi, på Japanskt vis! Iaf hemma hos oss 🙂
  Vi ska äta hemgjord sushi ikväll, och då köper vi bara produkter från Japan för denna maträtt.
  Folk får väl göra som de vill..och tycka att det är gott (?) med grötris. En del kanske inte har råd som sagt..och det har väl inte vi heller, så vi äter det ganska sällan. Hela familjen älskar Sushi, och vi är 6 st..så ja, det kan bli lite dyrt i längden. Men attans vilken njutning att äta riktig Sushi på Japanskt vis!! 🙂

 12. Layne Says:

  Det var det dummaste jag har hört. Gör ofta sushi på grötris och det smakar lika bra. Åker du till Japan och köper fisken också? Och hur gör du med wasabin? För du vet väl om att äkta wasabi inte går att få tag i här i Sverige? Den wasabi man köper här, _även_ på sushirestauranger är gjort på pepparrotspulver och färgämne.

  Nej satsa pengarna på bra soja och bra fisk istället. Och bojkotta de där vedervärdiga crabsticksen.

 13. Erik Says:

  Håller inte alls med dig, jag har ätit sushi på ett flertal resturanger, många i LA där jag bodde förut och sedan i sverige, Jag tycker det är endast idioter som köper Blue dragons ”sushiris”, det är samma skrot och korn som Ica’s grötris, många vet inte ens skillnaden mellan basmati och jasmin ris.

  Så länge det är rundkornigt duger det, men jasminris går också bra. Att du ska klassa ett visst märkte som ”bästa” ja visst gör det, men ingen utanför japan kan ens få tag på det mest exklusivaste bästa riset som är av top top kvalité, samma sak med blåfenad tonfisk, köp en sån 400kilos best för 1miljon som svensk och frakta hit den.

  Jag skulle kunna svära på vem som helst grav att Ica’s grötris och blue dragons ”sushiris” kommer från samma grosist.
  Löljligaste bloggen jag sett på länge.

 14. Mac Says:

  Min fru är japanska och vi har i många år använt just grötris som bas för japanska risrätter inklusive sushi. Själv hade tanken aldrig slagit mig, men när vi för första gången i Sverige skulle köpa ris för japansk mat, var det hon som kom med en grötrispåse i handen, varefter jag log och sa: ”lilla gumman, det där är grötris, det kan man inte ha!”
  Men, skrattar bäst som skrattar sist, som japan kan hon naturligtvis sitt ris och påpekade att det var samma typ av rundkornigt ris som man finner i Japan. Ok, det är inte Akita Komachi och Koshihikari (två berömda och goda ris varav det förra även ofta är basen för god sake), men det är helt i sin ordning!
  Det viktiga är att man tvättar sitt ris noga, alltså skölj riset väl och ”skrubba” det så att det vita mjölet försvinner. Vattnet ska vara genomskinligt och inte mjölkvitt.

  Använd hellre grötris en andra dyra liknande ris som bara kostar mer för att de har stämpeln ”sushiris” på sig.

 15. Mac Says:

  *… än andra dyra…

  Förbaskade malfunktionerande hjärna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: